BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
Yaratıcı Kültür Endüstrileri Araştırma ve Uygulama Merkezi

 

Sinemada Yapay Zeka ve Telif Hakları Çalıştayı

Sinema/Dizi Sektöründe Üretken Yapay Zeka ve Telif Hakları Çalıştayı Gerçekleştirildi

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle Başkent Üniversitesi Yaratıcı Kültür Endüstrileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (YAKEM)  tarafından yürütülen “Sinema/Dizi Sektöründe Üretken Yapay Zeka ve Telif Hakları Projesi” kapsamında  7 Mayıs 2024 Salı günü Başkent Üniversitesi Mete Akyol Konferans Salonunda geniş katılımlı bir çalıştay gerçekleştirildi. 

Başkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özcan Yağcı, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven, Telif Hakları Genel Müdür Yardımcısı Fatoş Altunç ve Başkent Üniversitesi YAKEM Müdürü Prof. Dr. Nihan Gider Işıkman’ın açılış konuşmalarıyla başlayan çalıştay,  TOBB Kreatif Endüstriler Meclisi,  TESİYAP, BİROY, MSG, SENARİSTBİR, RATEM, SEYAP, ANFİYAP, FİYAB, Oyuncular Sendikası, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Sanayi Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü temsilcilerinin, akademisyenlerin ve  ilgili alan profesyonellerinin davetli katılımıyla gerçekleşti. 

Av. Doç Dr. Mete Tevetoğlu  “Yapay Zeka Politikaları ve Telif Hakları”, YAKEM Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Erman M. Demir, “ Üretken Yapay Zeka ve Etkileri” başlıklı sunumlarını yaptılar. 

Etkinlikte, Türkiye’nin sinema/dizi sektörünün yapay zeka ve telif haklarındaki mevcut durumu ve gelecekteki potansiyeli ele alındı. Bu konudaki politika geliştirme çalışmalarına katkı sunmak amacıyla paydaşların görüş, beklenti ve talepleri derlendi.