BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
Yaratıcı Kültür Endüstrileri Araştırma ve Uygulama Merkezi

 

YAKEM 'Genç Telif' Projesi Lise Uygulaması

Başkent Üniversitesi Yaratıcı Kültür Endüstrileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (YAKEM) Kasım 2019’da Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “Genç Telif: Özgün telif hakları oyunu geliştirilmesi ve uygulamalı eğitimi” projesi ile ortaöğretim öğrencilerine telif hakları konusunda farkındalık kazandırmayı hedeflemektedir.

Doç.Dr. Nihan Gider Işıkman ve Dr. Erman M. Demir tarafından yürütülen proje kapsamında, YAKEM’in daha önceki oyun geliştirme projelerinden elde edilen deneyim ile telif hakları konusunu kapsayan özgün ve modüler bir kutu oyunu prototipi, orta öğretim seviyesine ve gençlerin ilgi alanlarına uygun uygulamalı eğitim içerikleri geliştirilmiştir.

Proje kapsamına Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğünün belirlediği altı lisede Şubat-Mart 2020 tarihlerinde “Genç Telif” projesi uygulanmıştır. Bu okullar uygulama tarihi sırasıyla: Atatürk Lisesi, Atatürk Anadolu Lisesi, Mehmet Emin Resulzade Anadolu Lisesi, Ankara Fen Lisesi, Çiğdem Anadolu Lisesi ve Ankara Güzel Sanatlar Lisesidir. Daha önceki kolaylaştırıcı eğitimine katılan Başkent Üniversitesi öğrencileri de bu uygulamalarda kolaylaştırıcı olarak görev almış, YAKEM’den Doç.Dr. Nihan Gider Işıkman ve Dr. Erman M. Demir ile Her Okula Patent (HOP) sosyal girişimi kurucusu Av. Sıla Akyol tarafından gençlerin yaratıcı üretim ve telif hakları konusunda farkındalık düzeyini arttıran eğitim ve oyun atölyesi gerçekleştirilmiştir. Genç Telif oyun atölyesinde lise öğrencileri önceden hazırlanmış modüler bir kutu oyunda okula özgü oyun bileşenleri ve kuralları belirlemiş; prototip denemesi için oyunu bizzat oynamışlardır. Yenilikçi bir yöntemle telif hakları bilincini artırmayı hedefleyen bu proje kapsamında geleceğin mutlu, yaratıcı ve kendi potansiyelini gerçekleştirebilen bireylerini ortaya çıkarmak için liselerde öğretmen ve öğrenciler ile ortak çalışılmıştır.