BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
Yaratıcı Kültür Endüstrileri Araştırma ve Uygulama Merkezi

 

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılında %100 Game Jam

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında 100 Genç ile Game Jam vizyonu kapsamında, kültürümüz ile teknoloji ekosistemini bir araya getiren %100 Game Jam başarı ile tamamlandı. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin sponsorluğunda, Başkent Üniversitesi Yaratıcı Kültür Endüstrileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (YAKEM), Bilkent CYBERPARK, TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi ve Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği (TOGED) işbirliği ile düzenlenen, ödüllü %100 Game Jam Etkinliği, 13-14-15 Ekim 2023 tarihlerinde Ankara Teknoloji Köprüsü'nde gerçekleştirildi.

Etkinliğe, Ankara, İstanbul, İzmir, Uşak, Bursa, Konya, Gaziantep, Adana, Hatay, Zonguldak, Karabük, Kastamonu, Denizli, Sakarya… Türkiye’nin dört bir yanından 162 başvuru alındı. Düzenleme kurulunun titiz değerlendirmesi sonucunda toplamda 100 katılımcı yarışmaya katılmaya hak kazandı.

13 Ekim 2023 tarihinde, %100 Game Jam etkinliği, HAVELSAN Strateji Grup Lideri Erol Yücel, APPS CEO ve Co-Founder Erdem Lafçı, Başkent Üniversitesi YAKEM Müdürü Prof. Dr. Nihan Gider Işıkman ve Bilkent CYBERPARK Girişimcilik, İş Birliği ve Teknoloji Transfer Müdürü Nihal Yazgan'ın ilham verici konuşmalarıyla başladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı tema brifi kapsamında, Cumhuriyet tarihini, değerlerini ve mirasını oyun dünyasında bir araya getirmek üzere, katılımcılara oyunlarını geliştirmeleri için 48 saat süre verildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nın Ankara Teknoloji Köprüsü’ndeki teknik hazırlıkları sayesinde yarışmacılarımızın alanda her türlü ihtiyaçları karşılandı. Etkinlik boyunca katılımcılar, keyifli sunumlar ve etkinliklerle donatıldı. Nowhere Studios'dan Emre Kuzuoğlu, Başkent Üniversitesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. İclal Alev Değim Flannagan ve Dr. Öğr. Üyesi Sinan Sayın'ın gerçekleştirdiği söyleşide, oyun sektörüne dair deneyimler paylaşıldı. Katılımcılar, Sense4Motion ürün sponsorluğunda, insan vücudunun hareketlerini dijitalleştiren yüksek teknoloji ürünlerini test etme fırsatı buldular. Yeni nesil oyunlar için  animasyonlar, simülasyonlar ve insan vücudunun hareketlerini dijitalleştiren yüksek teknoloji ürünlerini deneyimlediler. 

%100 Game Jam katılımcıları Lotus Games, VL Media, Labor Bilişim, Bronix gibi farklı şirketlerden gelen montörlerin desteğini alarak 48 saat süre içerisinde oyunlarını geliştirmeye devam etti. Katılımcılar, büyük bir emekle 27 oyun geliştirdiler. %100 Game Jam jürisinde TOGED Yönetim Kurulu Başkanı ve VL Media Başkan Yardımcısı Özgür Karayalçın, Başkent Üniversitesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü Başkanı Doç. Dr. İclal Alev Değim Flannagan ve Bilkent CYBERPARK Girişimcilik, İş Birliği ve Teknoloji Transfer Müdürü Nihal Yazgan yer aldı. Alanında uzman jüri üyeleri, geliştirilen oyunları tema ile uyumluluk, yaratıcılık, özgünlük, görsel-işitsel tasarım, oynanabilirlik ve oyuncu memnuniyeti kriterleri üzerinden değerlendirdi. 15 Ekim 2023 tarihinde gerçekleştirilen jüri toplantısı sonucunda dereceye giren oyunlarla birlikte, lansman toplantısına katılacak  ilk 10 oyun seçildi.

25 Ekim 2023 tarihinde, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın katılımıyla “%100 Game Jam Ödül Töreni ve Oyun Lansmanı” gerçekleştirildi. Başkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özcan Yağcı, Bilkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erdal Erel, Bilkent CYBERPARK Genel Müdürü Faruk İnaltekin, Başkent Üniversitesi YAKEM Müdürü Prof. Dr. Nihan Gider Işıkman, TOGED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erkin’in açılış konuşmaları sonrasında, %100 Game Jam ödülleri açıklandı. Ancyra ekibi “KurOba” oyunu ile birincilik ödülü; Leke ekibi "100" oyunu ile ikincilik ödülü; Topçu ekibi "Ghost of the Ancestors" oyunu ile üçüncülük ödülü kazandı.  Ödül töreni sonrası, oyun lansmanında, ilk 10'a giren tüm katılımcılar oyunlarını sergiledi, protokol ve sektör paydaşlarıyla buluştu.