BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
Yaratıcı Kültür Endüstrileri Araştırma ve Uygulama Merkezi

 

YAKEM G20 Kültürel Miras İşletmeciliği Ağında

YAKEM, G20 Ülkeleri Kütlürel Miras İşletmeciliği Kurumlar Ağının üyesidir. Türkiye’den 3 üniversite araştırma merkezinin kabul edildiği ağın araştırma ve ağ geliştirme çalışmalarına etkin katılım göstermektedir. 

25, 26 ve 29 Temmuz 2022 tarihinde, seçilen kurumların temsilcileri ile YAKEM adına Doç. Dr. Nihan G. Işıkman ve Dr. Erman M. Demir çevrimiçi olarak bir araya gelmiştir. Toplantılara Doc. Dr. İclal Alev Değim Flannagan da Başkent Üniversitesi, Kültürel Miras ve Dijital Hafıza UNESCO Kürsüsünü temsilen katılmıştır.  

Kültür ve sürdürülebilir yerel kalkınma, sürdürülebilir kültürel miras için topluluk katılımı, yaratıcı endüstriler ve kültür sektöründe girişimcilik başlıklarında üç çalışma grubu yürütülmüştür. 25 Temmuz'da Robert de Sorbon Vakfı'nın direktörü ve Public Affair School of Sciences Po'da (Fransa) kültür politikaları ve uluslararası ilişkiler profesörü David Fajolles, kültür ve sürdürülebilir kalkınmaya odaklanan ilk çalışma grubunda oturum başkanlığını üstlenmiştir. Sürdürülebilir kültürel miras için topluluk katılımı başlıklı ikinci çalışma grubu Pratt Enstitüsü’nden Mary McBride başkanlığında devam etmiş, Dr. Demir YAKEM’in Kültür ve Turizm Bakanlığı THGM İşbirliği protokolü çerçevesinde sürdürülen çalışmaları hakkında bilgi vermiş, toplumun katılımı noktasında Doç. Dr. Işıkman da Mesleğim Kültürüm projesini örnek çalışma olarak aktarmıştır. Üçüncü çalışma grubunda, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Yaratıcı Ekonomi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü, Dr. Sevay İpek Aydın  başkanlığında yaratıcı endüstriler ve kültür sektöründe girişimcilik konusuna odaklanılmıştır.  

Toplantılarda sosyal sürdürülebilirliği daha iyi ele alma ihtyacının gerekli olduğu ve kolektif olarak anlaşılmasının önemi öne çıkmıştır. Yeni yetkinlikler ve disiplinlerarası bir yaklaşıma ihtiyaç vurgulanmış ve sonuç olarak, projenin sonraki adımları için çalışma grupları, sürdürülebilirliğe yönelik farklı yaklaşımlar ve bu yaklaşımların bir modelde nasıl birleştirilebileceği konusunda bir panel düzenlenmesi konusunda görüş birliğine varmışlardır.