Türkiye'nin Görsel Belleğini Yücelten "Film Mirasım" Platformu, Önemli Bir Çalıştay ile Ele Alındı.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nün desteği ile, Başkent Üniversitesi YAKEM ve Başkent Üniversitesi GSTMF Film Tasarımı ve Yönetimi Bölümü koordinasyonunda, 4-5-6 Aralık 2023 tarihlerinde "Film Mirası Ulusal Dijital Arşivler Çalıştayı" gerçekleştirildi.
Çalıştay programı kapsamında, 4-5 Aralık 2023 tarihlerinde arşiv filmleri ile film yapım pratiklerinin geliştirilmesine yönelik "Buluntu Film Yapım Atölyesi" ile "FilmAI: Yapay Zeka ile Kurgu Atölyesi" düzenlendi. Etkinlik, 4 Aralık 2023 tarihinde Prof. Dr. Abdullah Demirtaş Konferans Salonu'nda İngiltere, Bournemouth Üniversitesi'nden Dr. Claudy Op Den Kamp tarafından yürütülen, "Buluntu Film Yapımı" atölyesi ile başladı. Arşiv malzemesi ile film yapım pratiklerinin geliştirilmesi konusunda atölye katılımcılarına önemli bilgiler aktarıldı.
Etkinliğin ikinci günü, 5 Aralık 2023 tarihinde, Hollanda'dan, tasarımcı ve girişimci Larno Visser tarafından, çalıştay katılımcılarına yönelik "FilmAI: Yapay Zeka ile Kurgu Atölyesi" gerçekleştirildi. Bu atölyede, katılımcılara arşiv kullanımı ve film yapımında kullanıcı etkinliği ve deneyiminin yapay zeka ile nasıl geliştirilebileceği konusunda önemli bilgiler aktarıldı, uygulamalı çalışmalar yapıldı.
Etkinliğin son günü 6 Aralık 2023 tarihinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Destek Hizmetleri ve Arşiv Daire Başkanı Nihat Değirmenci, Estonya Ulusal Film Arşivi temsilcisi Aap Tepper ve Çek Cumhuriyeti Ulusal Film Arşivi temsilcisi Daria Chernyak katılımıyla Avni Akyol Konferans Salonu'nda "Film Mirası Ulusal Dijital Arşivler Paneli" düzenlendi. Prof. Dr. Nihan G. Işıkman moderatörlüğünde gerçekleştirilen panel kapsamında, ulusal film arşivlerinin kamuoyuna açılması, dijitalleşmenin sağladığı potansiyel, kullanıcı etkileşimini ve deneyimini arttırma yönündeki olanaklar ele alındı.
Gerçekleştirilen atölyeler ve panelle birlikte, eğitmenler mentörlüğünde Türkiye'nin dört bir yanından alınan başvurular sonucu belirlenen 20 katılımcı "filmmirasim.ktb.gov.tr" içerikleri ile buluntu filmler üretti ve bu filmler çalıştayın son gününde gerçekleştirilen ön gösterimle izleyicilere ulaştırıldı. Bu filmler, yüksek çözünürlüklü son versiyonları ile tamamlanarak, proje paydaşlarının sosyal medya hesapları kanalları üzerinden erişime açıldı. Çalıştay canlı yayın kayıtlarına, atölye içeriklerine ve çalıştayda üretilen buluntu filmlere Başkent Üniversitesi GSTMF Film Tasarımı ve Yönetimi Bölümü YouTube kanalı üzerinden ulaşılabilir.