BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
Yaratıcı Kültür Endüstrileri Araştırma ve Uygulama Merkezi

 

British Council Yuvarlak Masa Toplantısı

Başkent Üniversitesi Yaratıcı Kültür Endüstrileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (YAKEM) tarafından British Council, Yaratıcı Ekonomi Programı Politika Geliştirme Destekleri kapsamında Yaratıcı Kültür Endüstrileri Kamu Politikaları: Beceriler ve İstihdam Edilebilirlik projesi yürütülmektedir.

Proje kapsamında Birleşik Krallık'taki Yaratıcı Endüstrilerde beceri geliştirme ve istihdama dönük politikalarının örnek uygulamaları incelenmiş, ilgili paydaşlarla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Proje verilerinin paylaşımı için akademisyen, kamu kurumu ve sektör temsilcilerinin geniş katılım sağladığı yuvarlak masa toplantısı düzenlenmiştir. 22 Haziran 2022 tarihinde Bağlıca Kampüsü, Mete Akyol toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda, British Council Türkiye Direktörleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kreatif Endüstriler Meclisi, TOBB Türkiye Sektör Meclisleri Müdürlüğü, Ankara Ticaret Odası, ATİS Fuarcılık A.Ş. ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Yaratıcı Ekonomi Araştırmaları Uygulama Merkezi yer almıştır.

British Council Türkiye Direktörü Cherry Gough açılış konuşmasını yapmasıyla birlikte, son 10 yıl içerisinde, yaratıcı endüstriler ulusal ortalamanın neredeyse 3 katı bir büyüme gösterdiğini ifade ederek, yaratıcı endüstrilerin ekonomiye büyük bir katkı sağladığını gözlemlediklerini ifade etti. Bunun sonucu olarak İngiltere hükümetinin bu alana daha çok yatırım yapma ihtiyacı hissettiğini vurguladı ve bu yüzden İngiltere eğitiminin yaratıcılığı destekleme, geliştirme ve besleme konusuna büyük bir önem verdiğini dile getirdi. Cherry Gough "Bugün İngiltere Dil Okulları'ndaki öğrencilerin yüzde 17'si yaratıcılık ve yaratıcı endüstriler üzerine dersler almaya çalışıyorlar. Bu yaratıcı derslerin yanı sıra iş ve işletme alanlarında da dersler görüyorlar." dedi. British Council'ın 20 yıldan uzun bir süredir yaratıcı bir ekonomiyi desteklemek yönünde uluslararası çalışmalar sürdürdüklerini aktardı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kreatif Endüstriler Meclisi, bunun üzerine amaçlarının ticaret sektörü ile kanun yapıcılarının arasında bağlantı oluşturabilmek olduğunu dile getirerek, yaratıcı sektörlerinin sorunlarını saptayıp ilgili kanun yapıcılarla bunu çözmeye çalıştıklarını ifade etti. Yaratıcı ekonomi konusuna değinerek bütün alanlardaki katkıları konusundaki Meclis olarak çalışmalarının devam ettiğini belittiler. Katılımcılar, Türkiye'nin de bu toplantıdaki yapıların daha ortak bir çatıda buluşabileceği bir yer olması gerektiğini ve galerin ve ajansların da bu yapılanmaları daha çok desteklemesi gerektiğini belirtti. Toplantı da YKE alanında ilerlemek isteyen gençlere yönelik geçmiş veya aktif projelerden de bahsedildi. Milli Eğitim Bakanlığı, birçok kurumla iş birliği ve protokollerinin olduğunu ve en son gençlere yönelik yapay zeka ve Metaverse ile çalışmalarının mevcut olduğunu dile getirerek öğrencileri YKE alanındaki sektörlerde iş bulabilmesi ve sektörlere hızlıca girebilmelerini kapsamak olduğu söyledi. Aynı şekilde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının da yaratıcı endüstrilere teknoloji, dijital ve girişimcilik alanlarıyla ilgilendiklerini ve ortaklıkları ile birlikte 18-29 arası gençlere yönelik oyun ve uygulama akademisi başlattıkları belirtildi. Buna benzer bir proje olarak, Bilkent CYBERPARK, geçtiğimiz günlerde açılış töreni yapılan ve YAKEM'in de program paydaşı olarak yer aldığı CyberCulture adlı projeden bahsederek, amaçlarının YKE alanında kariyer planlayan genç girişimcilerin ve sanatçıların dijital ortamlarda ve uluslararası pazarlarda değer bulmasını sağlamak olduğundan bahsederek projeyi ve hedefleri anlatıldı.

British Council Bölgesel Program Müdürü ve Sanat ve Yaratıcı Ekonomi Cansu Ataman, bu gibi projelerin çok önemli olduğunu dile getirerek Nesta eğitimlerinde de çok fazla başvuru aldıklarını belirtti. Kamu çalışanlarına yönelik geliştirilen eğitim programında olumlu geri dönüşler olduğunu ve Türkiye'nin böyle bir eğitime ihtiyaç olduğunu görmüş olduklarını dile getirdi. Son olarak, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü İSTKA ve ANKARAKA, toplantıdaki temsilcilerin geliştirdiği projelere katılmak, desteklemek ve gerçekleştirmek için burada olduğunu vurguladı.

Bu yuvarlak masa toplantısı sayesinde, Yaratıcı Kültür Endüstrilerinde politikaların önemi ve kurumlar arası iş birliği fırsatları üzerine konuşulmuştur. Toplantı ilgili kamu kurumları ve sektör temsilcilerinin son görüşleri ile sonlanmıştır.