BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
Yaratıcı Kültür Endüstrileri Araştırma ve Uygulama Merkezi

 

Türk Tarihi Game Jam etkinliği sona erdi

Başkent Üniversitesi Yaratıcı Kültür Endüstrileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (YAKEM), Etimesgut Belediyesi ve Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği (TOGED) iş birliğiyle 14-15-16 Mayıs 2022 tarihlerinde Türk Tarihi Game Jam gerçekleştirildi. 

48 saat süre boyunca ve Türk Tarihi teması çerçevesinde oyun geliştirmeyi hedefleyen yarışma formatındaki etkinlik Türkiye’de ilk defa Türk Tarihine özel ve müzede yapılan Game Jam oldu. Farklı şehirlerden gelen yaklaşık 40 genç tarihten ilham alarak oyunlar geliştirmek için Türk Tarih Müzesi ve Parkın'da 'Türk Tarihi Game Jam' etkinliği için bir araya geldiler.

14 Mayıs günü açılış konuşmalarından sonra, Türk Tarihi Game Jam ekiplerinin müzede alana yerleşmesiyle birlikte yarışma tüm hızıyla başladı. Ülkemizin dört bir yanından gelen 40 genç müzeyi gezerek notlarını aldılar ve Türk Tarihi ilgili oyun geliştirmek için çalışmaya başladılar. Yaklaşık 12 Ekip ve 4 Bireysel olarak katılan yarışmacılar, açık hava müzesinde ki yer alan sanat eserlerinin yanı sıra Ergenekon Destanı, Kürşat ve 40 Çerisi, Göktürk Okçuları, Kurtuluş Savaşı Koşan Atlıları, 1453 İstanbul’un Fethi, Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale Savaşı kompozisyonlarını oyunlarına entegre etmeye çalışarak müzede 48 saat boyunca oyunlarını geliştirmeye devam ettiler.

Etkinliğin son gününde sektör temsilcileri ve akademisyenlerden oluşan 5 kişilik jürinin değerlendirmesiyle birlikte Akhan oyunu (Hadracan Çelebi, Yağız Nazlı, Emre Erdoğan, Batuhan Atik) birincilik ödülü, Yabgu oyunu (Salihanur Alakuş, Gabriela Atalay, Fatih Koç, Hazim Koray Önel) ikincilik, Vadi oyunu (Emre Ünsal) üçüncülük elde etti. Birinciye 20 bin, ikinciye 15 bin, üçüncüye ise 10 bin TL para ödülü verildi. Etimesgut Belediye Başkanı Sayın Enver DEMİREL ve Başkent Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Ali HABERAL dereceye giren yarışmacılara ödüllerini takdim etti.

Etimesgut Belediye Başkanı Demirel, Game Jam etkinliğinin Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nın tanıtımını artırdığını belirterek, etkinliğe gösterilen ilgi için yarışmacı gençlere teşekkürlerini iletti. Demirel, tarihimizin oyunlarla birlikte yeniden yaşatılmasının önemli olduğunu dile getirdi. Başkent Üniversitesi Rektörü Haberal, Etimesgut Belediyesi ile birçok alanda iş birliği gerçekleştirdiklerini ve bu Game Jam etkinliğinin de bunlardan birisi olduğunu ifade ederek, müzenin Türk tarihini her yönüyle anlatması bakımından benzeri olmayan bir eser olduğunu ve Game Jam etkinliğinin gençlerin oyun sektöründeki girişimci potensiyelini arttırdığını ve bu tür etkinliklerin Türk tarihi değerlerini yaşattığını vurguladı.