BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
Yaratıcı Kültür Endüstrileri Araştırma ve Uygulama Merkezi

 

Global Board Game Çalıştayı Gerçekleştirildi

YAKEM koordinasyonunda, Amerika’dan San Diego State University, İngiltere’den Abertay University, Meksika’dan Universitat Jaume ortaklığında gerçekleştirilen “Global Board Game” çalıştayı tamamlandı.

Çalıştay kapsamında Amerika, İngiltere, Meksika ve Türkiye’den Başkent Üniversitesi’nden oluşturulan öğrenci çalışma grupları yeni birer masa oyunu geliştirdi, tasarladı ve satış planlamasını gerçekleştirdi. Katılımcı öğrencilerin bu çalıştay çerçevesinde uygulamalı bir yapıda uluslararası iletişim becerilerini, yaratıcılıklarını ve girişimciliklerini geliştirmeleri mümkün oldu. Başkent Üniversitesi’nden projede yer alan grupların danışmanlığı Doç. Dr. Nihan Gider Işıkman ve Dr. Erman Demir tarafından sağlandı.

Ekim’17 – Kasım’17de ortak kuruluşlar arasında yürütülen görüşmeler sonrası, Aralık’17de Başkent Üniversitesi’nde çalıştay duyurularak, öğrencilerin başvurularına açıldı. Mühendislik Fakültesi, İletişim Fakültesi, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Hukuk Fakültesi gibi farklı fakülte öğrencilerinden gelen 23 başvuru arasından 10 öğrenci seçilerek Ocak’18de ilk toplantılarla tanışma ve ekiplerin kurulması gerçekleştirildi.

Çalıştay kapsamında Ocak’18de Doç. Dr. Nihan Gider Işıkman ve Dr. Erman Demir tarafından verilen eğitimlerle, katılımcı öğrenciler, uluslararası girişimcilik, yaratıcılık, yenilikçilik değerlerini bir masa oyunu tasarımıyla buluşturmanın temellerini edinmiş oldular. Dr. Erman Demir çalıştay çalışma takvimi üzerinden geçtikten sonra, yaratıcı endüstriler, girişimcilik, uluslararası girişimcilik üzerine temel kavramları aktardı ve çalıştay sürecinde kullanılacak formlar, ideator hesabı gibi araçları örneklerle aktardı. Doç. Dr. Nihan Gider Işıkman oyun kavramını genel bir çerçevede ele aldıktan sonra, kutu oyunu tasarımında dikkat edilmesi gerekenler ve kutu oyunu oluşturan unsurlar üzerinde durdu. 

Şubat’18de yine tüm “Global Board Game” çalıştayı katılımcıları, eğitmenleri Doç. Dr. Nihan Gider Işıkman ve Dr. Erman Demir eşliğinde,  Eindhoven University öğretim elemanı Dr. Ellis Bartholomeus’un gerçekleştirdiği “Games with an Impact” oyun tasarımı atölyesine katılarak oyun fikirlerini geliştirdiler ve test ettiler.

Bir yandan eğitim ve oyun tasarımı süreçleri devam ederken bir yandan da ortak kuruluşlardan öğrenci grupları ile Başkent Üniversitesi öğrencisi katılımcıların eşleştirmeleri ve ortak takımların kurulması gerçekleşti. Ortak takımlar arasında Şubat-Mart’18 arasında online görüşmeler, yazışmalar, worksheet paylaşımlarıyla süren fikir, bilgi alışverişi sonucunda tüm takımlar oyun tasarımlarını sonlandırdılar.  17 Mayıs 2018 günü Başkent Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Ali Haberal, Başkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Abdülkadir Varoğlu ve YAKEM Müdürü Prof. Dr. Ahmet Tolungüç’ün katılımlarıyla gerçekleştirilen sertifika töreninde tasarlanan oyunların sunumu sonrası, katılımcı öğrencilere sertifikaları verilerek çalıştay kapanışı gerçekleştirildi.