BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
Yaratıcı Kültür Endüstrileri Araştırma ve Uygulama Merkezi

 

Global Game Project Tamamlandı

YAKEM koordinasyonunda, Amerika’dan San Diego State University, İspanya’dan Universitat Jaume, Meksika’dan CETYS Universidad ortaklığında gerçekleştirilen “Global Game Project” tamamlandı.

Proje kapsamında Amerika, İspanya, Meksika ve Türkiye’den Başkent Üniversitesi’nden oluşturulan öğrenci çalışma grupları yeni birer masa oyunu geliştirdi, tasarladı ve satış planlamasını gerçekleştirdi. Katılımcı öğrencilerin bu proje çerçevesinde uygulamalı bir yapıda uluslararası iletişim becerilerini, yaratıcılıklarını ve girişimciliklerini geliştirmeleri mümkün oldu. Başkent Üniversitesi’nden projede yer alan gruplar YAKEM’in yürütmekte olduğu YAKE100 ‘Yaratıcı Kültür Endüstrileri” seçmeli dersi kapsamında Dr. Erman Demir’in danışmanlığında çalışmalarını yürüttüler.

Başkent Üniversitesi’nin farklı fakültelerinden ve meslek yüksekokullarından gelen 30 kişilik karma bir öğrenci ekibi Doç. Dr. Nihan Gider Işıkman ve Dr. Erman Demir tarafından verilen eğitimlerle, katılımcı öğrenciler, uluslararası girişimcilik, yaratıcılık, yenilikçilik değerlerini bir masa oyunu tasarımıyla buluşturmanın temellerini edinmiş oldular. Dr. Erman Demir proje çalışma takvimi üzerinden geçtikten sonra, yaratıcı endüstriler, girişimcilik, uluslararası girişimcilik üzerine temel kavramları ve proje sürecinde kullanılacak formlar, Ideator hesabı gibi araçları örneklerle aktardı. Doç. Dr. Nihan Gider Işıkman oyun kavramını genel bir çerçevede ele aldıktan sonra, kutu oyunu tasarımında dikkat edilmesi gerekenler ve kutu oyunu oluşturan unsurlar üzerinde durdu.

Bir yandan eğitim ve oyun tasarımı süreçleri devam ederken bir yandan da ortak kuruluşlardan öğrenci grupları ile Başkent Üniversitesi öğrencisi katılımcıların eşleştirmeleri ve ortak takımların kurulması gerçekleşti. Ortak takımlar arasında Ekim-Aralık’18 arasında online görüşmeler, yazışmalar, worksheet paylaşımlarıyla süren fikir, bilgi alışverişi sonucunda tüm takımlar oyun tasarımlarını sonlandırdılar.  20 Aralık 2018 günü gerçekleştirilen sertifika töreninde tasarlanan oyunların sunumu sonrası, katılımcı öğrencilere sertifikaları verilerek proje kapanışı gerçekleştirildi.